De 12 stappen uitgelegd

Let op: Als je vanuit het beheersysteem van je website (door klikken op de knop "Info & Help") op deze handleiding terecht bent gekomen, dan kun je stap 1 en 2 overslaan en direct naar stap 3 gaan. In dat geval ben je al ingelogd op het systeem.

1. Voer in de adresregel van je browser de domeinnaam van je website in, gevolgd door /beheer

Als je in de adresregel van je browser achter de naam van je website /beheer toevoegt (www.domeinnaam.nl/beheer) kom je vanzelf bij de beheeringang. Dit is de plek waar je de inhoud van je website aan kunt passen.

2. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in bij het inlogscherm.

De inlog-pagina opent met een klein inlog-venster. Hier kunt je je gebruikersnaam en wachtwoord die je van ons hebt gekregen invoeren. Klik daarna op "Aanmelden" en je komt bij de beheerpagina’s.

Ben je je gebruikersnaam en/of wachtwoord vergeten, dan kunt je deze opvragen via de linkjes "Help, ik ben mijn gebruikersnaam vergeten!" en "Help, ik ben mijn wachtwoord vergeten!"

3. Kies bij het Welkom-scherm Pagina Editor

Als je eenmaal bent ingelogd zie je bovenaan de pagina een aantal knoppen met de belangrijkste functies van het CMS. Om de website te beheren kies je de knop met het potlood "Pagina-editor". Door hierop te klikken kom je op de pagina-beheer pagina.

4. Klik een bestaande pagina aan en kies de paragraaf die je wil bewerken.

In het pagina-beheer-scherm tref je links (rechts van de algemene knoppen van de beheeringang) de zgn. "navigatieknoppen"-boom aan. Hier zijn alle knoppen (=pagina’s) te zien van je website. Ook de pagina's die niet zichtbaar zijn aan de bezoekerszijde. Je selecteert een pagina door de knop aan te klikken. Vervolgens verschijnen rechts, in het grote scherm de gegevens van deze pagina. Bovenin staan de paragrafen. Klik op de paragraaf die je wil bewerken en de inhoud wordt in een venster onder de paragrafen-lijst getoond.

5. Nieuwe pagina: klik op een bestaande pagina, en kies in het grote scherm de knop Nieuwe pagina boven selectie of Nieuwe pagina onder selectie

Als je een nieuwe pagina aan wil maken kies je eerst in de navigatie-boom de beste plaats hiervoor. Klik de knop aan die boven of onder de gewenste plek staat en kies in het hoofdscherm rechts de knop "Nieuwe pagina onder selectie" of "Nieuwe pagina boven selectie". Je krijgt nu een klein schermpje waar je de naam van de nieuwe pagina op kunt geven. Nadat je de naam hebt opgegeven en "OK" hebt aangeklikt verschijnt de knop vanzelf in de navigatie-boom. Het hoofdscherm rechts toont nu de gegevens over de nieuwe pagina, zodat het mogelijk is om eventueel nog wat aan te passen.

6. Verplaatsen van knoppen: door te slepen of met behulp van de knopjes achter Verplaats selectie

Staat een knop niet op de juiste plaats, dan kun je dat op twee manieren veranderen.
  1. Plaats de cursor op de knop en houdt de linkermuisknop ingedrukt. Je kunt de knop nu naar boven of beneden verslepen en op de plek zetten waar je hem wil hebben. Door middel van een gestippeld vakje wordt aangegeven op welke plek de knop geplaatst wordt als je hem op dat moment los laat. Ook zullen de overige knoppen iets omhoog of omlaag schuiven.
  2. Je kunt ook met behulp van de vier knopjes achter "Verplaats selectie" de knop omhoog of omlaag bewegen. De knopjes met alleen een pijltje verplaatsen de knop één stapje per keer, de knoppen met het pijltje met streepje erboven of eronder zetten de knop helemaal boven- of onderaan de navigatieknoppen-boom. Bij het verplaatsen blijft het inspring niveau zo veel mogelijk gehandhaafd.

7. Subknop: kies de gewenste pagina en klik op de pijltjes achter Wijzig inspring niveau

Om van een hoofdknop een subknop te maken selecteer je de knop die je aan wil passen. Klik vervolgens in het hoofdscherm achter "Wijzig inspring niveau" op het pijltje naar rechts. Je kunt één niveau verder inspringen dan de knop die er direct boven staat. Bevatte de bovenstaande knop al één of meer subknoppen, dan sluit de nieuwe knop onderaan aan.

8. Paragraaf aanmaken: eerste door middel van de knop Nieuwe paragraaf, alle volgende met behulp van de tab Positie in de paragraaf-editor

Elke webpagina bestaat uit één of meer paragrafen. Als je een nieuwe pagina hebt aangemaakt staat bovenin het grote rechter venster een knop met "Nieuwe Paragraaf". Door deze aan te klikken, maak je een paragraaf aan.
Elke volgende paragraaf voor de betreffende pagina maak je aan onder het tabje "Positie" dat zich bovenin het editorscherm bevindt. Net als bij het aanmaken van een pagina, kun je hier kiezen of de nieuwe paragraaf boven of onder de huidige paragraaf aangemaakt moet worden.

Voer je tekst in onder Inhoud tab of kies een bestaande paragraaf

Als je een nieuwe paragraaf hebt aangemaakt kun je onder de "Inhoud" tab je teksten en/of afbeeldingen invoeren. Maar je kunt er ook voor kiezen om een bepaalde tekst die al ergens anders op je site staat vermeld (bijvoorbeeld een quote of je adresgegevens) ook op deze plek te tonen. Ga dan naar de "Instellingen"-tab en kies achter "Gebruik de paragraaf" de gewenste paragraaf.
Breng je op een van de plaatsen waar deze paragraaf wordt gebruikt een wijziging aan aan de inhoud dan zal deze aanpassing op alle pagina's waar dezelfde paragraaf staat deze aanpassing ook zichtbaar zijn.

Tip: Het is handig om paragrafen, waarvan je vooraf al weet dat je die op meerdere pagina's gaat gebruiken, een duidelijke naam te geven. Dit kan ook onder de tab "Instellingen" achter "Paragraafnaam".

9. Plaatjes uploaden en tonen: via de Afbeeldingen-knop in de editor

Onder de tab "Inhoud" van het editorscherm vind je de paragraaf-editor. In het knoppen-menu boven het tekstveld bevindt zich een knopje met een berglandschap: "Afbeeldingen".
Als je deze knop aanklikt opent zich een popup-venster, met bovenin twee tabjes. Standaard staat "Invoegen/bewerken" geselecteerd. Hier kun je, als je op "-Kies afbeelding-" klikt, een plaatje uitkiezen dat al op de server staat. Door dit aan te klikken wordt het geselecteerd, en in de tekst geplaatst op de plek waar de cursor stond. Met behulp van het keuze-venster achter "Uitlijning" kun je zelf de plaats bepalen.

Wil je een nieuwe afbeelding toevoegen, kies dan de tab "Uploaden" en sleep een afbeelding vanaf je eigen computer op het vlak achter "Afbeelding". Je kunt ook op het vlak klikken en dan het gewenste bestand op je computer opzoeken. Klik, als je het hebt gevonden op "Open". Geef in beide gevallen de afbeelding een (logische) naam, en klik "Afbeelding Toevoegen". De afbeelding wordt nu vanaf je computer naar onze servers gekopieerd. Daarna kun je hem eenvoudig, zoals hierboven beschreven, kiezen in de lijst en in de paragraaf plaatsen.

11. Elke bewerking aan pagina of paragraaf afsluiten door op Opslaan te klikken

Wanneer je iets aan een pagina of paragraaf verandert of toevoegt, worden deze aanpassingen pas op de server aangepast als je onderaan het scherm op "Opslaan" klikt. Verlaat je de editor op een andere manier dan verschijnt er een waarschuwing dat de gemaakte aanpassingen nog niet opgeslagen zijn en verloren zullen gaan.

12. Uitloggen via Uitloggen-knop

Dit spreekt voor zichzelf: als je hierop klikt verlaat je de beheer-omgeving. Je keert terug in het beginscherm waar je opnieuw zou kunnen inloggen. Dit scherm kunt je verlaten door het venster te sluiten, of door bovenin een ander webadres in te typen.

Mocht je een keer per ongeluk het venster met de beheeringang al gesloten hebben voordat je uitgelogd was dan is dat geen bezwaar; je gegevens die je opgeslagen hebt blijven bewaard. Het nadeel is wel dat je geen melding krijgt als je vergeten bent om op "Opslaan" te klikken nadat je aanpassingen hebt gedaan.