Afbeeldingen

3.2 Afbeeldingen

Als je op de knop "Afbeeldingen" klikt, kom je op de "Afbeeldingen overzicht"-pagina.
Dit is de verzamelplaats voor alle foto’s, logo’s, tekeningen en ander soort plaatjes die je in de loop van de tijd hebt geüpload en die te gebruiken zijn in je teksten.
In de bovenbalk staan drie onderstreepte termen: "Tijdstip Gewijzigd", "Tijdstip Geüpload" en "Naam". Je kunt de afbeeldingen sorteren door op een van de drie linkjes te klikken. De standaard-sortering is op"Tijdstip Gewijzigd". Dit is het moment waarop eventueel iets is veranderd aan de afbeelding. Is dat niet het geval dan is dit moment gelijk aan de "Tijdstip Geüpload", het moment waarop je het plaatje geüpload hebt.
"Naam" is, niet geheel verrassend, de naam die je aan het plaatje hebt gegeven. Als je hiervoor logische termen gebruikt vereenvoudigt dit het zoeken, zeker als je veel afbeeldingen hebt.

Als je op een van de linkjes hebt geklikt verschijnt er naast de tekst een pijltje met een "A" en een "Z". Dit geeft de sorteervolgorde aan. "A" boven betekent: sorteren van A naar Z (voor teksten) of van oud naar nieuw (voor tijd). Als je nog een keer klikt (op de titel of het pijltje) keert de sorteervolgorde om.
In het overzicht zelf staat links steeds de afbeelding in het klein (een zg. "thumbnail") met ernaast een aantal gegevens  zoals de naam, hoe vaak en waar het plaatje wordt gebruikt, het type, de afmetingen in pixels, de bestandsgrootte, de datum wanneer het plaatje in het systeem is toegevoegd en eventueel de link (als de afbeelding die heeft). Erachter staan een potloodje (= bewerken) en een prullenbakje (= verwijderen). Als de afbeelding ergens op de website wordt getoond, dan is dit prullenbakje grijs. Wil je de afbeelding toch verwijderen, dan doe je dat via het potloodje (zie ook "Afbeelding aanpassen" ).

LET OP: In bepaalde gevallen (bijvoorbeeld als je nieuwsbrieven verstuurd) bestaat de mogelijkheid dat een afbeelding die daarin is opgenomen niet wordt "geregistreerd" door het systeem. Het plaatje staat dan wel in het overzicht, maar het prullenbakje.

Afbeeldingen toevoegen

3.2.1 Afbeelding toevoegen

Onderaan elke pagina van het "Afbeeldingen overzicht" staat de knop "Toevoegen Afbeelding". Als je daarop klikt kom je op een pagina zoals hiernaast is getoond. Om een afbeelding toe te voegen volg je de volgende stappen:

1. Achter "Afbeelding (extensie: jpg, jpeg, gif, png, svg)" bevindt zich een vlakje waar je bestanden van uw eigen computer op kunt slepen. Als je met het gewenste bestand boven het vlak komt kleurt de achtergrond donkerder, om aan te geven dat je het bestand "los" kunt laten. Je kunt ook op het vlak klikken. Dan opent zich een apart scherm met de bestanden die zich op je computer bevinden. Zoek de afbeelding die je voor de website uitgekozen had, zorg dat deze geselecteerd is, en klik op "Open". Het CMS kan alleen werken met afbeeldingen van het type .jpg, .jpeg .gif .png en .svg. Heb je plaatjes van een ander type, dan zul je deze eerst, op je eigen computer, om moeten zetten in één van de bovenstaande types. Zodra je op een van bovenstaande manieren een bestand hebt gekozen, zal deze naar een tijdelijke locatie op onze servers worden geüpload. Je kunt dit zien door het statusbalkje, dat onder het vlak verschijnt. Hou er rekening mee dat grote bestanden meer tijd vergen dan kleine. Het is dan ook aan te bevelen om zulke plaatjes, zeker als ze niet al te groot op de website getoond hoeven te worden, vooraf al iets te verkleinen. Je bespaart jezelf daarmee wachttijd!
  2. Vul de "Naam/ALT-tag" in. Vaak hebben plaatjes, en zeker foto’s, codes die niets zeggen over wat er op de afbeelding staat. Door in dit invulvakje een duidelijke naam te kiezen, kun je later bij het toevoegen van afbeeldingen in de paragrafen het juiste plaatje gemakkelijk terugvinden.
  3. Het is mogelijk om een onderschrift toe te voegen aan een afbeelding. Dit doe je achter "Onderschrift (optie)". Dit is niet verplicht.
  4. Achter "Beschrijving" is het mogelijk om een uitgebreidere beschrijving van het plaatje te geven voor eigen gebruik. Ook dit is niet verplicht.
    Soms maken plug-ins gebruik van dit veld, maar in die gevallen zal dat bij oplevering goed uitgelegd worden.
  5. Als je het leuk vindt kun je het zo instellen dat wanneer een bezoeker met zijn muis over een afbeelding heen beweegt zich een venstertje opent met daarin een korte tekst. Dat kan bijvoorbeeld extra informatie zijn over iets wat op het plaatje te zien is. Deze teksten zijn achter "Mouse-Over Tekst (optie)" in te voeren. Maar bedenk wel dat sommige mensen nog een oude browser kunnen hebben of de optie uit hebben gezet. Vermeld hier dus geen belangrijke informatie die verder nergens op de site terug te vinden is.
  6. Bij "Afbeeldingstype" kun je soms (dit is afhankelijk van welke plug-in’s je hebt) kiezen tot welke soort je afbeeldingen behoren. Vaak zal het type "Upload" zijn, maar "Nieuws", "Medewerkers", "Logo’s" of "Algemeen" is ook mogelijk. Hierdoor is het mogelijk om je afbeeldingen vooraf al te categoriseren, zodat de lijsten met plaatjes die doorgezocht moeten worden korter zijn. Als je website maar met één afbeeldingstype werkt is het kopje "Afbeeldingstype" niet zichtbaar.
  7. Soms heb je behoefte aan bijvoorbeeld een watermerk over bepaalde afbeeldingen heen, om te voorkomen dat ze illegaal gekopieerd worden. In zo'n geval kunnen we daar een speciaal afbeeldingtype voor maken. Als je dit type bij punt 6. hebt gekozen verschijnt onder "Afbeeldingstype" een extra optie: "Bewerken bij upload". Klik je het vinkje aan dan zal dat ervoor zorgen dat de afgesproken bewerking plaats vindt. Laat je het vinkje uit dan wordt de foto niet aangepast.

Als je tevreden bent over het plaatje en de bijpassende teksten dan klik je op de knop "OK + Overzicht". Hierdoor wordt de afbeelding definitief opgeslagen, en keer je terug op de overzichtspagina.

Mocht je je bedenken en alles wat je net hebt ingevuld niet op willen slaan, dan kun je het scherm verlaten door op "Annuleren" te klikken. Je keert zo ook terug naar de overzichtspagina, maar dan zonder de gegevens te bewaren; ook het gekozen plaatje wordt dan niet geüpload naar de webserver.

Potloodje Afbeeldingen aanpassen

3.2.2 Afbeelding aanpassen

In het "Afbeeldingen overzicht" kun je op een thumbnail of het potloodje dat erachter staat klikken. Je komt dan in een detailscherm dat is opgebouwd zoals in de afbeelding rechts.
Je vindt hier alle gegevens die van het plaatje bekend zijn: hoe vaak, en waar het gebruikt wordt, hoe groot het is (in afmetingen en bestandsgrootte), en wanneer is het toegevoegd.
Ook staat er "Directe verwijzing (HTML)" met een code tussen twee haakjes <...>. Dit is de plek waar het plaatje op de server terug te vinden is. Deze regel is alleen van belang als er problemen zijn.
Wanneer je je afbeelding wilt vervangen door een nieuwere of andere versie, dan kun je bij "Vervang afbeelding door", door middel van het "Kies of sleep een bestand"-vlak de nieuwe afbeelding op je eigen computer opzoeken en ophalen. Wordt het plaatje ergens op de website gebruikt, dan zal daar vanaf het moment dat je de "OK + Overzicht"-knop hebt aangeklikt, de nieuwe afbeelding te zien zijn. Je hoeft dus niet ook nog alle pagina’s langs te gaan, om de aanpassing ook daar door te voeren.
Er is slechts een uitzondering: is het nieuwe plaatje van een ander type (bijvoorbeeld .jpg terwijl de oude .gif was), dan kan het systeem niet goed zien dat het om een aangepaste afbeelding gaat. De oude zal dan wel verwijderd worden van de website, maar de nieuwe komt er niet automatisch voor in de plaats. In zulke gevallen zul je dus wel zelf even de pagina’s waar de aangepaste afbeelding wordt gebruikt moeten controleren.

LET OP: het in het venster getoonde plaatje verandert niet wanneer je een nieuwe afbeelding gekozen hebt. De afbeelding wordt pas opgeslagen als je de "OK + Overzicht"-knop aangeklikt hebt. Op de "Afbeeldingen overzicht" pagina zul je wel de nieuwe afbeelding aantreffen (waarschijnlijk op pagina 1 van het overzicht als je de sortering niet hebt aangepast).

Verder zie je ook hier weer de velden "Naam / ALT-tag","Onderschrift (optie)", "Beschrijving (optie)", "Mouse-Over tekst (optie)", "Afbeeldingtype" en eventueel "Bewerken bij upload". Het gebruik van deze velden staat beschreven in "Afbeeldingen toevoegen". De inhoud van deze velden is naar believen in te vullen, aan te passen of weg te halen.
Door op de knop "OK + Overzicht" te klikken worden alle veranderingen die je hebt aangebracht opgeslagen op de server.

LET OP: Als je op OK hebt geklikt zijn het oorspronkelijke plaatje en/of de oude teksten verwijderd van de server en kunnen niet meer teruggehaald worden.

Door op "Annuleren" te klikken ga je terug naar de overzichtspagina zonder dat de veranderingen die je eventueel hebt aangebracht worden opgeslagen. Het oorspronkelijke plaatje en teksten blijven dus staan.

De "Verwijderen"-knop gooit het plaatje, met alles wat erbij hoort, weg ongeacht of de afbeelding op de site gebruikt wordt of niet. Je krijgt nog wel een waarschuwing met de vraag of u zeker weet of je het plaatje wil verwijderen. Klik je op "OK" dan zal het plaatje overal waar het getoond op de website werd verdwijnen.

PrullenbakAfbeelding verwijderen
Zoals hierboven al vermeld, kun je via het detailscherm "Aanpassen Afbeelding" een plaatje, zelfs als het in gebruik is, verwijderen. In de overzichtspagina zelf staat achter elke afbeelding, naast het potloodje, ook een prullenbakje. Door hier op te klikken kun je een plaatje dat nog nergens wordt gebruikt weggooien. Ook hier krijg je een melding met de vraag of je het wel zeker weet; "OK" is definitief verwijderen, "Annuleer" is ‘Nee, niet weggooien, ik heb me vergist’.

Achter plaatjes die wel ergens op de website worden gebruikt, staan ook prullenbakjes, maar deze zijn grijs, en kunnen ook niet aangeklikt worden. Dit om te voorkomen dat je per ongeluk afbeeldingen verwijdert die op de site te zien zijn. Weet je zeker dat u zo’n plaatje toch weg wil halen, dan kun je dat op de manier doen zoals hierboven beschreven is in "Afbeeldingen aanpassen".